Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В туризма има излишък на специалисти с висше образование

До 2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм

1 коментар
В туризма има излишък на специалисти с висше образование

До 2020 година едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това показва социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България.

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление “Туризъм“ – 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област.

Освен това по данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система приложението на придобитото висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления. Само 19.7% от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47% за всички направления.

“Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление “Туризъм“, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който участва в кръгла маса в Бургас за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма.

В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление “Туризъм“. Сред предпочитаните специалности са “Мениджмънт в туризма“, “Управление на хотелите и ресторантите“, “Културен туризъм“, “Аграрен туризъм“, “Екологичен туризъм“, “Алтернативен туризъм“, “Кетъринг“. Сравнително най-лесно намират работа по специалността си възпитаниците на СУ “Св. Климент Охридски“ (34% от завършилите), а най-трудно - абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград (10%).

Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 - средни училища, а 2 - училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари 2017 г. те имат общо 19 526 ученици. Обучението е за придобиване на първа, втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и за придобиване на трета степен на професионална квалификация от направление “Пътувания, туризъм и свободно време“.

Една от професиите в туристическия бранш – “готвач“, беше сред първите, за които започна обучение по дуалната система в професионалното образование. По българо-швейцарската програма ДОМИНО за готвачи се подготвят ученици в Добрич, Бургас, Перник и Стара Загора. Квалификационният профил на професията, учебният план и учебните програми са разработени съвместно с бизнеса.

Освен дуалната система подходяща форма на обучение в областта на туризма са професионалните колежи с участието на бизнеса, университетите и центровете за професионално обучение, подчерта министър Денков пред участниците в кръглата маса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Българите имат излишък от ум, затова не могат да се справят добре дори с туризма, който е естественият начин да печелят. Мутрите, които спечелиха хотелите по курортите по времето на приватизацията, предпочитат да управляват с охрана, вместо със специалисти. На запад добрият ресторант има управител висшист, който го менижира. Същото се отнася за всеки обект, който носи много пари. Мениджърът следи конкуренцията, световните тенденции, ремонтите, оплакванията на туристите, координира дейността на персонала и влиза в пряк контакт с потребителите. Точно затова са подготвени тези кадри, които владеят и чужди езици, с които персоналът не може да се похвали.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.